Záměrné odstraňování, ničení choroboplodných zárodků fyzikálními nebo chemickými prostředky, vedoucích ke zničení mikroorganismů pomocí postupů, které mají za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci. Mikroorganismy jsou všudypřítomné. Některé jsou pro život člověka nezbytné (komenzalové střevního traktu, dutiny ústní, pohlavních orgánů, pokožky). Některé jsou nezbytnou součástí potravin (sýry, víno, pivo, jogurty apod.) a součástí půdy, tzv. půdní bakterie.
Jen část mikrobů je patogenních nebo potenciálně patogenních, to je takových, které mohou u lidí a zvířat vyvolat za určitých podmínek infekční onemocnění.
Aplikace
Ochranná dezinfekce se provádí bez vztahu ke konkrétnímu ohnisku nákazy, tedy i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje a je součástí komplexních hygienických opatření (zdravotnická zařízení, provozovny péče o tělo, lázeňská a balneologická zařízení, hotely, rekreační střediska a jiná zařízení pro hromadné ubytování a společné stravování, závody zdravotnické a farmaceutické výroby, čekárny, divadla, kina a jiné zábavné podniky, veřejné prostředky pro přepravu lidí, stěhovací vozy, všechna zařízení, kde se vyrábějí, zpracovávají, upravují, uskladňují, přepravují nebo prodávají potraviny, dále jatka, sběrny odpadků a závody na jejich zpracování, zemědělské podniky.